Greenmili – sinonim za veganske slastice pune ljubavi

Gorica Popović je kreativka koja se prije šest godina otisnula u čarobni svijet biljne ishrane i veganskog poslastičarstva. Njen partner ju je ohrabrio da počne praviti najljepše poslastice, kolače i sirove torte po narudžbi, te je Goricu spontano nazvao Greenmili, i otuda je ovaj slatki brend dobio ime. Ona svakodnevno eksperimentiše sa zdravom hranom i sama smišlja recepte koji ne sadrže vještačke dodatke ni namirnice životinjskog porijekla, a koji su nutritivno veoma bogati. 

Kada je shvatila da želi voditi zdraviji život i prestati konzumirati sve ono što joj ne odgovara, počela je intenzivno istraživati režime ishrane preko knjiga i interneta. Došla je do nevjerovatnih informacija koje su osvijestile njen um i učvrstile odluku da zdravlje stavi na prvo mjesto. 

Bila sam iznenađena spoznajama o tome kako je biljna ishrana šarolika i koliko mogućnosti nudi. Bilo mi je logičnije i prihvatljivije da pređem na biljnu ishranu iz više razloga.

Ujedno je i moja velika empatija prema životinjama i zaštiti okoline bila od presudnog značaja i onda sam shvatila da više neću da učestvujem u svim tim stvarima u kojima životinje pate i da je veganski stil života ono što ja istinski želim.

Prvo sam se hranila vegeterijanski, a onda sam prešla dalje na veganstvo. Ja koja sam bila veliki ljubitelj i jaja i mliječnih proizvoda, mesa doduše ne, ali u suštini sam vrlo lako prešla na biljnu ishranu, sve mi se u glavi posložilo, bila sam srećna, ispunjena i ponosna na sebe, ispričala je Gorica. 

Novi izazov za nju je bio kako doći do određenih namirnica koje nije mogla pronaći u BiH, ali je uživala u tom kreativnom procesu kreiranja vlastitog jelovnika i smišljanju recepata – kako slanih, tako i slatkih. 

Tada, dok sam boravila u inostranstvu, bilo mi je lakše doći do nekih sastojaka, no koristila sam i neke rasprostranjene namirnice. Npr. grah je itekako zdrav, a generalno kod nas ljudi na njega previše ne obraćaju pažnju, međutim, može se spremiti na najrazličitije načine i dodavati u salate, takođe i leće i leblebija koji su bogati željezom.

Sada je već situacija mnogo drugačija, postoje bio šopovi i radnje zdrave hrane, intenzivno se govori o veganstvu i lakše je nego prije šest godina. Istakla bih da je važno zdravo se hraniti i u veganstvu; ja volim reći biljna ishrana jer vegaska ishrana ne podrazumijeva uvijek i zdravo, tvrdi ona. 

Kreativni haos rađa najljepše slastice

Gorica je kroz godine usavršila koncept pravljenja sirovih slatkiša i torti, a sve recepte smišlja samostalno i svakoj napravljenoj torti daje ime. U svemu tome joj je mnogo značila podrška partnera, porodice i prijatelja koji su prvi kušali njene delicije čiji sastav ne sadrži ni mlijeko ni jaja ni brašno već isključivo zdravo, sirovo ili suho voće, orašaste plodove i prirodne začine kao što su kakao ili vanilija.  

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Moja mama je veliki zaljubljenik u pravljenje slatkog, a ja sam to poprimila od nje. Kod nje nikad nije bilo nekih strogih recepata, ona je svojim prstima ubacivala svih sastojaka pomalo i odokativno – to je bio neki kreativni haos kada ustvari i nastaje nešto najljepše. Volim kad imam slobodu, čak nisam htjela ni da zapisujem svoje recepte jer svaki put napravim nešto novo, međutim, dešavalo se da pojedini baš hoće nešto da ponove i određeno traže, a i meni se nekad nešto posebno svidi pa ponekad i zapišem. Mada, ne praktikujem to često, ne volim taj pritisak zapisivanja, volim spontano da uživam u kulinarskoj kretivnosti, kaže ona. 

Od Sarajeva do Frankfurta 

Kad je u pitanju velika ljubav i posvećenost poslu, to se i ne osjeća kao veliki teret, a Gorica teži da sve stigne i da svojim Greenmili drugarima ponudi najljepše i najkvalitetnije – gdje god se oni nalazili po bijelom svijetu. Smatra da je ulaganje u znanje i napredovanje izuzetno važno jer kad-tad zatreba.

Iako je po struci ekonomistkinja, učila je i o dizajnu i fotografiji, te osmislila vlastiti logo za svoj brend. Kao mlada poduzetnica koja radi iz vlastitog doma, usudila se da krene u avanturu bez obzira na ustaljena mišljenja da su ljudi na Balkanu navikli samo na određene ukuse i da je tržište riskantno za privatni biznis. 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

 

Kad dobijem povratnu informaciju od svojih Greenmili drugara, to je ogromna motivacija da ispunim obećanja i zahtjeve. Moje slastice su išle u Sarajevo, Zagreb, Frankfurt, a često me Greenmili drugarice zovu i govore kako ne mogu zamisliti da ne počaste goste s našim slatkišima.

Dešavale su se situacije da moram improvizovati ukoliko sam vremenski ograničena, ali nikad nauštrb kvaliteta. Za sirove torte mi treba nešto više vremena jer orašaste plodove prethodno moram potopiti i pustiti da odstoje. Uglavnom, moje torte su uvijek pažljivo osmišljene, svježe, dekorisane, ne otapaju se i trudim se da svoj rad prezentujem na najkvalitetniji način, gledam svaki detalj, priča Gorica. 

Dosta je uspješnih ljudi pokrenulo biznis iz malih mjesta u nedođiji 

Velika je stvar informisati se o prehrani generalno, a još važnije je staviti akcenat na raznovrsnost zdravih namirnica i pustiti mašti na volju. Uprkos tome što se zdrava hrana slabije reklamira, naša sagovornica veganka uopšte ne žali za onim što je ranije jela jer na postojećem režimu ishrane ne oskudijeva ni u čemu, a svoje znanje rado dijeli sa svojim prijateljima. U budućnosti će vjerovatno biti i radionice zdrave hrane, neki kafe, knjiga, blog ili kanal.

Mislim da se dobar biznis može svuda napraviti ako osoba ima taj žar, viziju i motivaciju. Možda je u nekim drugim zemljama manje papirologije ili manje prepreka, ali mislim da svako može uspjeti prvenstveno ko ima dobru ideju, ko voli i vjeruje u to što radi, kome nisu u interesu samo popularnost i novac – iako dođe i to vremenom kao nagrada.

Dosta je uspješnih ljudi koji su krenuli iz malog mjesta u nedođiji ili iz vlastitog doma, nisu svi iz nekih moćnih ili bogatih gradova i država, niti moraju biti da bi uspjeli u onome što rade.

Dobra ideja može opstati svuda u svijetu, a strah od neuspjeha je ozbiljan neprijatelj svima nama u svakom segmentu, treba se malo osloboditi i pustiti da posao procvjeta, poručila je Gorica. 

Cijene torti variraju u zavisnosti od veličine i sastava namirnica, a poigrati se možete s kombinacijama od svježih urmi/datula, orašastih plodova, suhog ili svježeg voća, kikiriki putera, kakaoa, kokosovog brašna… Izbor je na vama!

Fotografije preuzete sa FB stranice Greenmili Vegan Cakes

Comments are closed here.