Great Greta: 15-godišnjakinja koja izostaje iz škole i spašava planetu Zemlju!

„Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas“, kaže jedan Kur’anski ajet, na koji me asocirala priča o djevojčici Greti. Njoj je dijagnosticiran poseban oblik autizma Aspergerov sindrom, te OCD. To uglavnom znači da govori samo kada je potrebno, ali i da može dugo držati fokus na jednoj stvari ili pojavi. Mnogi bi ju možda degradirali ili posmatrali s nedostatkom, ali mislim da je Greta ogroman dodatak našem čovječanstvu. Posebno zbog dijagnoze, koja je u ovom slučaju blagodat.

Zašto?

Zato što je Greta već godinama fokusirana na proučavanje i rješavanje klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja. Još u augustu 2018. bojkotirala je nastavu, te je umjesto u školskim klupama, sjedila na stepenicama Riksdaga, zahtijevajući od švedske vlade redukciju ugljen dioksida, u skladu s Pariškom deklaracijom.

Uporna djevojčica pokupila je sve kritike izostajanjem iz škole, ali kako i sama kaže: „U čemu je svrha obrazovanja ukoliko ga ne primjenimo?  Zašto sjediti u učionicama, ako nećemo dočekati budućnost?“

Zadaća obrazovanja je da mijenja svijet, ali djevojčica koja govori samo kada misli da je potrebno, je shvatila da je to nemoguće u trenutnom sistemu.

Zato je odlučila slijediti svrhu obrazovanja – mijenjanje, prestavši s redovnom nastavom kako bi zaista djelovala. Nakon općih izbora, nastavila je pohađati redovnu nastavu, osim petkom kada je ‘na stepenicama’

Kada jedna osnovnoškolka ne izvršava primarnu dužnost u svojoj dobi – školovanje, jer ima nešto bitnije (?!), a nisu video igrice, govori da je zaista u pravu i da je nestanak Zemlje stvarno bitniji.

Zaista, koja je svrha obrazovanja, ako ga nećemo moći završiti ili stići promijeniti nešto, obzirom da je budućnost upitna?! 

U oktobru 2018.godine je bila dio „Deklaracije pobune“ u Londonu, gdje je stigla električnim autom sa svojom porodicom, dok je u novembru iste godine govorila na TEDxStockholm.  

„Specifično za moju dijagnozu je što govorim samo kad smatram da trebam. Sada je jedan takav trenutak. Ponekad mislim da smo mi autistični normalni, a vi ostali s posebnim potrebama“, istakla je Greta u svom TED govoru. 

Ubijedila me svojom rečenicom, obzirom da je njena potreba sasvim normalna, a to je potreba za očuvanjem života. Isto kao što ni njena ‘preduga’ posvećenost ovom problemu nije produkt nikakvog autizma, već sasvim normalna reakcija bilo koga ko uistinu shvata krizu opstanka u kojoj se nalazimo.  S druge strane, većina se ne zadržava ili ne drži uopće interesovanje na ovim potrebama.

Uglavnom nam pažnju privlače novi mobiteli, kojim ćemo zamijeniti starije od prije dva mjeseca (a koje bacamo u smeće), automobili, nikotin, PVC stolarije i vrećice, te naravno paradajz iz plastike, jer kakav drugi paradajz da jedemo?!  Sve ovo govori o tome čije su ovdje potrebe posebne. Pitam se, da li nam treba neki oblik autizma kako bismo se fokusirali na ono što je zaista bitno?

„Some people can let things go. I can’t.“

Zanimljiva je činjenica da je Greta s roditeljima putovala 32 sata vozom u Davos, kako bi prisustvovala Svjetskom ekonomskom forumu, za razliku od mnogih delegata koji su stigli privatnim avionima.

CO2 nije kao ostali polutanti. On u atmosferi traje 100-1000 godina i ne nestaje kad ga prestanemo koristiti. Zato je bitno da što prije prestanemo.

Zašto zanemarujemo ovu opasnost?

Čovjek uglavnom reaguje na prijetnje koje su vidljive. Naprimjer, ukoliko sretnemo lava u pustinji, svjesni smo da nas direktno ugrožava i da se trebamo spasiti, inače će nas pojesti. Jednostavna kauzalnost: lav+mi=opasnost, prouzrokovana neprijateljem, lavom. 

S druge strane, klimatske promjenu su opasnost s kojom se susrećemo, ali nećemo ju nužno mi osjetiti, pa nam nije bitna. U pitanju je kompleksna kauzalnost, koja će direktno više djelovati na našu djecu ili unuke, ali je prouzrokovana neprijateljem – nama.

U oba slučaja rješenje je eliminisati neprijatelja, ali niko neće eliminisati sebe, iako svi govore o ‘borbi protiv neprijatelja’.  Zapitajmo se ipak, kako Dan Miller kaže: „Kada bi nam rekli da su svi CO2 pušteni od strane Al Kaide da li bismo tada nešto uradili? Naravno da bismo.“

Dan Miller, generalni direktor The Roda Group i aktivist o ekologiji, rješenje vidi u procvatu čiste energije, kroz povećanje naknada za CO2 u bušotinama, rudnicima i lukama. Stavljanje cijena na CO2 će podstaći inovacije i ulaganja u obnovljivu energiju. Ipak napominje nešto prije podizanja cijena:
– prizivanje snažnog osjećaja ljudskog djelovanja i odgovornosti,
– podsticati na angažman i učinkovitost;
– oslobađanje ovisnosti o fosilnim gorivima.

„Zato trebamo razgovarati s prijateljima, porodicom i okruženjem o ovome, te širiti ideje, savjete i svijest. Ne čekajte druge!“  

„Once we start to act, hope is everywhere.

So instead of looking for hope, look for action.“

Hiljade djece je širom svijeta je prekinulo nastavu i pridružilo se protestima za zdravom klimom, a to će uraditi i ovog petka, kada Greta i sama izlazi ‘na stepenice’ . 

*Naslovna fotografija www.commondreams.org 

Najčitaniji tekstovi

Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Rodni stereotipi
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Zašto se žene šminkaju?
More Stories
Stari most u kesi smeća