Ena Dujmović “izvrće” modu

Ena Dujmović mlada je dizajnerka koja je diplomirala produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Plusminus dizajn nastao je 2015. godine kroz projektne zadatke, no Eninom kreativnošću ovaj koncept došetao je iz vremena srednjoškolskih dana. “Danas je to mali modni brend koji je plod mog rada i svakim danom se razvija.”

O čemu se zapravo radi?

Ideja koja prati Plusminus – simbioza je mode i umjetnosti, tačnije grafike kao crteža i linijskog rješenja. “U svakoj Plusminus kolekciji sarađujemo s umjetnicima grafičarima koji imaju zanimljivu likovnost i priču koja stoji iza njihovog rada. Cilj nam je promovisati umjetnost te učiniti svaki naš komad jedinstvenim i prepoznatljivim.“

Plusminus dizajn namijenjen je urbanim, modernim i samosvjesnim ženama koje cijene umjetnost i ručnu izradu. Tu priča ne staje, jer prevashodno, želja je razviti modnu priču koja bi bila održiva, te bila dio jedne generacije koja mijenja svijest i podržava domaću proizvodnju.

Svaki dan je novi izazov

Da li moda treba biti samo vaša, ili pak pribjegavate modnim pistama, trebao bi biti vlastiti izbor. Ena to pojašnjava ovako: “U srednjoj školi spajala bih outfite s akcentom na najmanje detalje kao da ću svaki dan izaći na pistu. Vjerovatno sam tako ispoljavala svoju kreativnost dok nisam shvatila da i sama mogu kreirati. Neko vrijeme sam, čak, bježala od mode smatrajući je profanom, ali bih uvijek ponovno usmjerila svoju kreativnu energiju ka projektu koji je makar malo vezan za modu. Tada sam shvatila da to treba biti moj izbor i da se trebam posvetiti toj struci kako bih se razvijala u tom pravcu.” Kako ju je oduvijek zanimala odjeća, težila je imati sopstveni stil koji će ujedno biti i drugačiji.

Gledajući kroz „drugačije naočare“, dotakle smo se i pojma trendseteri. Svi znamo ili nam je pak poznato, da su trendseteri oni čiji je odjevni predmet stavljen u fokus kao nešto novo, (ne)nosivo ili estetski prihvatljivo. Tu se negdje migolje i make-up artisti, frizeri i slični znalci trendseterske industrije. Ali da se vratimo odjevnim komadima!

“Mislim da su svi kreatori zapravo trendseteri baš zato što pokušavaju nametnuti svoju kreaciju kao nešto što je trend i što će se nositi. Ja sam radila u industriji i ono što će biti trend zna se dvije sezone unaprijed, a moj najveći zadatak bio je upratiti šta će to biti.” Ena svoj rad posmatra kao priču koju sama stvara, ne razmišlja o onom što je trenutno aktuelno. Inspiracija joj često dođe u kasne noćne sate kad legne da spava. „Kao da cijeli dan upijam sve oko sebe i onda zatvorim oči i vidim toliko novih rješenja da ako nisam u mogućnosti tada da skiciram, tipkam ideje na mobitel kako ne bi pobjegle.”

Plusminus – crno i bijelo – crtež i moda

U svom poslu, Ena ima saradnike i pomoćnike kako bi svoje ideje realizovala i sklopila u jedan aranžman. Grafike mladih grafičara Denisa Haračića i Mirze Rahmanovića, poznatijih kao Anima studio, već neko vrijeme plijene pažnju, te je rad na novoj kolekciji “Invert”, bila sjajna prilika za zajednički posao.

Kolekcija Invert kao takva zapravo u bukvalnom smislu znači “izvrni”, jer se svaki komad iz ove kolekcije može nositi na dvije strane. Za sada kolekciju čine samo tri artikla, te još uvijek rade na izradi novih modela. “Materijal kojeg smo koristili za izradu je vodootporan, te su ovo Plusminus kišne suknje i mantili. Svaka suknja ili mantil može se nositi sa crne strane koja je kombinovana i nosiva sa bijele ili srebrne strane na kojoj se nalaze grafike. Krojevi su jednostavni i funkcionalni, i zamišljeni kao dio svakodnevnog outfita. Ideja je obične komade iz naše svakodnevnice učiniti posebnim.”

Možete li zaključiti onda odakle naziv Plusminus?

Meni je Ena šapnula kako su se pri brendiranju bavili brain stormingom i povezali koncept s onim što bi bilo zvučno i zanimljivo kako bi dobili rješenje. “Svaki dio Plusminusa zapravo jeste taj kontrastni odnos, bilo da je to između crne i bijele boje ili samih odnosa linija u crtežu i odnosa grafike kao crteža i mode.“ Nije im cilj predstaviti modu kao umjetnost, već upravo suprotno – umjetnost kao nešto što je atraktivno i zanimljivo kroz odjevne predmete. Ona u umjetnosti vidi inspiraciju, dok joj je kreativnost daleko važnija figura pomoću koje povlači značajne poteze, u vremenu i prostoru.

Modu treba znati nositi

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Ono što Plusminus brend izdvaja je osobenost grafike i način na koji se ona aplicira na tkaninu. “Upravo ta posebnost prati naš koncept koji za cilj ima promovisati ovu vrstu umjetnosti kroz mlade bh. umjetnike. Smatramo da smo zajedno jači i možemo više.“

Ono što možda nećete primijetiti na fotografijama Plusminusa jeste odstupanje od pravila snimanja, tj. ekipa je odlučila da se na shootingu zabavi i pokaže kako oni nose Plusminus dizajn. “Ovaj put nismo angažovali modele, nego smo željeli da svi koji inače pripremaju set budu na fotografijama. Realizovali smo ideju, a ispred objektiva su se našle stilistica Lejla Emrić, fotografkinja Maja Topčagić, i ja kao dizajnerka.”

Lako ih je pronaći

Želite biti u trendu i zanima vas gdje nabaviti komade koji će vas čuvati od jesenjih kiša, jakih vjetrova i spasiti od teških boja, svratite u Concept store Bazerdžan u Sarajevu gdje izlažu već godinu dana, Mikser House takođe u Sarajevu, ili se ulogujte na facebook i instagram stranice Plusminus fashion.

“Obzirom da imamo zahtjevan proces izrade, polako širimo svoju distribuciju i zaista pažljivo biramo mjesta za izlaganje. Od ovog ljeta, naši komadi našli su svoje mjesto i u One piece concept u Abhu Dhabiju. Svaka custom made kreacija lično mi je veoma draga jer postane personalizirana i uvijek budem zadovoljna rezultatom.“ Jedan takav primjerak nosila je glumica Amila Terzimehić na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

Za vlastitu procjenu možete pronosati neki komad iz jesenje kolekcije. Ja ipak vjerujem da kapa glavu čuva, bila izvrnuta ili ne.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
Kobeiagi Kilims lete po cijelom svijetu
Uslovi rada u trafikama: Znala sam se vratiti s kraja ulice kako bih otišla u toalet!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
More Stories
Anes Osmić: Nakon četiri godine više nisam glavni i odgovorni urednik omladinskog magazina Karike