Dnevnik jednog sezonca

Ovo ljeto je bilo sasvim drukčije nego inače. Nisam razmišljao o tome kako potrošiti džeparac na novu destinaciju ili da iskoristim sunčane dane i otkrijem neke nove znamenitosti negdje na Hrvatskom primorju. Naprotiv, našao sam svoj prvi posao.

Odabrao sam ga sasvim nasumično. Surfajući po Facebook grupama ugledao sam oglas koji mi se činio zanimljivim. Jedan poziv i sve je bilo riješeno. Sve se odvilo jako brzo, svega par dana nakon zadnjih ispitnih rokova. Tako se odlučih na novi poduhvat.

Sezonske poslove je najlakše naći putem Facebook grupa (kao na primjer Tražim/nudim posao), jer većinom je to, u današnje vrijeme, medij koji nudi takve vrste oglasa – iako i Instagram ide u tom pravcu, ali malo slabije. No, to nije i najsigurniji način, jer nikada ne znate tko stoji iza tih profila – osim ako nemate preporuku od nekoga vama bliskog. Najdirektnija opcija k apliciranju za posao je slanje e-maila na adresu poduzeća, što je možda i najbolja opcija ako vas zanima nešto konkretno. 

Putem tih oglasa sam saznao kako ima jako puno prevaranata koji izrabljuju radnike/ce, ili ih ne isplaćuju po radnom ugovoru, ili ti isti ne osiguravaju sve ono što je dogovoreno na intervjuu. Ali, ovo te ne smije obeshrabriti. Sve je to život nas smrtnika, gdje neki imaju više a neki manje sreće. Jedan jedini razlog zbog kojeg su komponente (visina plaće, smještaj, obroci) bitne je to što na početku mjeseca ne morate razmišljati hoće li vam ostati išta na kraju mjeseca, jer možete sačuvati cijeli iznos plaće – ako ste došli na sezonu s ciljem uštede, naravno.

Inače, cijene tijekom sezone su većinom (ne, i uvijek) veće od standardnih cijena tijekom godine, tako da pripazite na koktele, druge esencije i čari koje nosi ljetna atmosfera. Dakako, bakšiš ili manša, kako tko zove, je najsvetiji dio koji se uglavnom troši kako bi uživali u svakodnevici.

Jedne od najsigurnijih web stranica za oglase su hr.jooble.org i MojPosao.net. koje nude poslove iz raznih oblasti, no ako niste zainteresirani za poslove u regiji, također imaju mnoge ponude koje su vezane za inozemstvo – gdje su ujedno i bolje plaćeni poslovi. Ako ste više zainteresirani za ovakve stvari, onda istražite i Work & Travel Experience program koji je sigurno dobitna kombinacija za avanturiste željne putovanja i rada na novom kontinentu.

Paparazzi su me pratili tokom posla, to mi je bilo najstresnije.

Dakle, što sam ja to radio?

Oni koji me poznaju, znaju kako sam komunikativan i da volim strane jezike, pa sam se odlučio na hotelijerstvo, isključivo rad na recepciji. I zaista, nisam pogriješio. Moj opis posla je više odgovarao bellboy-u, gdje sam dovodio goste od parkinga hotela. Već sam prvi dan upoznao svoje kolege i kolegice koji su me jako toplo dočekali – što me za početak iznenadilo. Priznajem, nije sve tako bajno – dođe tu dana kada biste najradije zaspali na smjeni ili se jednostavno pravili kao da vas nema. Ali, to je ipak nemoguće (teoretski).

Dođe i dana kada nemate vremena odmoriti se, pa ni sjesti od okupacije tijekom smjene; a opet, bilo je dana kada sam mogao gledati South Park, a da mi nitko ne smeta pri tome. Ipak, na kraju, ako ste svjesni zbog čega ste tu, prisiljavate se na rad, profesionalnost i korektnost, iako vam ponekad dođe trenutak da se posvađate i sa šefom i s kolegama, ali se uvijek sjetite ugristi za jezik.

Polako se budim. U pozadini čujem dug, prodoran zvuk alarma. Još jedno već toplo jutro počinje. Okrećem se u krevetu, tražim mobitel, istežem i dižem na noge kako bih se počeo spremati. Ne, ne žurim na predavanja ili u školu. Ljeto je i za par minuta trebam poći na posao.

Bio je to prvi radni dan.

Odoru sam ispeglao, nabacio smiješak, sve je bilo pod konac i tako, dan za danom, odradio sam svoju prvu sezonu. Čar sezone na moru nije ustvari u poslu, već u svemu onome što je iza i nakon posla. Dapače, tijekom smjene se susrećete s raznim ljudima, što donosi i razne karaktere, pa se na kraju dana pitate jesu li vaši odgovori i postupci bili u skladu s profesionalizmom i normom koju zahtjeva vaše radno mjesto. U poslovnom svijetu važni su etičnost i odnos prema djelatnicima kroz internu komunikaciju, koja je ključ uspjeha. Bili student, učenik, ili djelatnik – posao je najviši stupanj spoznaje u kojem se vrši dosljedna samoprocjena. Mnogo je tu anegdota o kojima bi se moglo pričati, a one koje su mi najdraže ostale su: bakica koja mi je X puta dolazila jer joj daljinski upravljač nije radio, druge bakice i djedovi koji su nam jednom zapeli u liftu (prošlo je sve OK na kraju) i ostali nezadovoljni gosti. Međutim, većinom su bili gosti koji su zadovoljni izlazili iz hotela.

Kada zaradite prvi novac u svom životu, više ga i cijenite. Kada budete žicali novac od roditelja idući put, onda ćete dobro razmisliti je li vam zaista potreban. U to sam se jako uvjerio. Život u ružičastom tad postaje surova realnost, pogotovo u današnjem valu globalističkog neokapitalizma, gdje je sve instant, a inovativno i ekspresno su jedini epiteti.

Još jedna zanimljiva stvar je to što s tim poslovima uđete u svijet turizma.

Prije mi je bilo nezamislivo imati znanje iz hotelijerstva, somelierstva, barmenskog „zanata“ i fine dining finesa, ali to su neminovni faktori koji su dijelovi nečijih života. Tako da, ipak, fakultetski život je samo fakultet, a sve ispod i iznad toga je životna škola u koji treba ući izvan comfort zone.

Nema ljepših zalazaka sunca, već u Podgori

Iako su to samo ljudi koje ćete sresti samo tijekom ta tri mjeseca, s nekima ostajete u kontaktu i dalje, a neki su u stalnom radnom odnosu pa možete steći prijatelje i na duže staze. Ako imate ludu sreću kao ja, promijenit ćete i mnogo cimera i par društava tijekom boravka i nikada vam neće moći biti dosadno. Ima li što ljepše od izležavanja u večernjim satima na plaži, degustiranju vina koje kolege osiguraju i slušanju žica gitare kako se isprepliću s valovima mora? Sezone su neopisivo iskustvo koje možete pamtiti jako dugo.

Rad tijekom sezone je jedan od najljepših načina kako korisno provesti ljetne dane – da vam ne prođu samo u buljenju u mobitel i da ne idete samo s kave na kavu. Ovako, otputujte u novo mjesto, za koje možda niste ni čuli (kao što je moj slučaj bio), upustite se u sferu novih ljudi, kulture običaja i, iz svega pomalo, izvucite najbolje iz toga.

A najvažnije – otkrijte sebe i okusite se u novim stvarima. Vidjet ćete kako je taj put težak, no na kraju – vratit ćete se mnogo ispunjeniji, kako duhom, tako i novčano.

Najčitaniji tekstovi

Velika pitanja – velika anksioznost
Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kultura mema – od smijeha do političkog djelovanja
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Eskapizam na društvene mreže
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Rodni stereotipi
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
More Stories
Ko srcem svira, publika ga najbolje čuje