Dnevnik ekonomiste: Trebamo li poštovati rokove?

Bez obzira da li ste učenik, student, radnik, roditelj ili sportista suočeni ste sa “rokom do kojeg nešto trebate uraditi ili završiti”. Nekada su ti rokovi određeni od strane pojedinca koji ga treba ispoštovati, a nekada ih određuje društvena norma ili zakon.

Tako npr. učenici  imaju rok do kojeg trebaju naučiti neko gradivo, pročitati lektiru ili uraditi seminarski. Studenti imaju rok do kojeg trebaju položiti sve ispite, dati uslov za narednu godinu ili diplomirati. Nezaposleni imaju rok dok kojeg se trebaju prijaviti na biro za zapošljavanje, odraditi pripravnički ili pronaći adekvatan posao. Radnici i menažderi imaju rok do kojeg trebaju završiti neki projekat, napisati tekst ili pripremiti prezentaciju. Roditelji imaju rok dok kojeg trebaju platiti račune ili upisati djecu u školu. Sportista ima rok dok kojeg mora biti spreman za naredno takmičenje ili utakmicu. Firma ima rok do kojeg treba završiti određeni posao, naplatiti od kupca, platiti porez i ostale obaveze…  itd, itd.

Činjenica je da je rok pojam sa kojim se svako od nas svakodnevno susreće i  gotovo da ne postoji ni jedna aktivnost u današnjoj ekonomiji koja nije određena rokom.

Šta je zapravo rok ili deadline? Riječ “deadline” je engleskog porijekla i prvobitno se odnosila na liniju oko vojnog zatvora koju zatvorenici u 19. stoljeću, nisu smjeli preći jer bi u protivnom bili upucani. Današnja primjena ove riječi se odnosi na vremenski limit, a prvi put se spominje oko 1920. godine kada je počela obilježavati rok u kojem trebaju biti predani materijali u novinskim redakcijama.

U današnjoj ekonomiji postoje pravila i standardi za poštovanje rokova  u svakome djelokrugu, a posebno su važna u poslovnom svijetu. Konkurencija na tržištu je dovela do velikog broja proizvoda koji zadovoljavaju narazličitije zahtjeve kupaca. Kupci, kao jedini prave sudije na tržištu, određuju kome će pokloniti svoje povjerenje i vrijeme (čitaj: novac). Zbog toga se  pored kvaliteta i cijene, poštovanje rokova nameće kao treći bitan element kod njihovog odabira. U današnje “internetizirano” doba, pravovremeno znači – prije vremena. Ono što kupac očekuje danas, trebalo je biti već jučer. Zato je rriječ deadline za mnoge u poslovnom svijetu danas podjednako stresna, kao i šetnja po zatvorskom dvorištu u 19. stoljeću.

Poštovanje rokova prije svega ovisi o pojedincima koji su ključni faktori poslovanja i  nužno je kako bi se stvorilo povjerenje koje služi kao garancija uspješnih i kvalitetnih međuljudskih odnosa, bez kojih je svaki napredak pojedinca, organizacije i društva u cjelini onemogućen.

Da bi se stvorilo društvo u kojem se poštovanje rokova i tuđeg vremena smatra normom, neophodno je da organizacije koje čine društvo poštuju rokove koje imaju, a prije toga to mora uraditi i svaki pojedinac.

Najčitaniji tekstovi

Steve Lin – od softverskog inženjera s Tajvana do uličnog svirača Sarajeva
Sekunda koja je promijenila život Mahira Beathousea i ostavila ga da „fura“ sredinom
Geografija, bezgraničje i fragmenti sjećanja u romanu „Porijeklo“
Zlatna Karika Ana Šego: Mladima je često potrebna čvrsta odskočna daska
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
Molitelji u boju
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Šta žene žele za 8. mart, ali i svaki drugi dan
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
More Stories
Kako izgleda volontiranje na DocuCorneru Sarajevo Film Festivala