Dizajniram stvarnost dok provlačim ideje kroz snove

Želim da crtam, dizajniram, bojim, sklapam, uklapam, rezbarim, lepim mozaike, iskopavam zemlju i oblažem dno te pravim vrtove. Hajde da se bavim zanatskom umetnošću. Kroz svoj izraz ulepšavam umetničkim delima svoj i tuđe živote. Dizajniram stvarnost izvlačeći ideje kroz snove. Dopada mi se iscrtavanje i pravljenje keramičkih pločica, dizajniranje kreacija, šivenje odeće i ukrašavanje tkanina. Cilj svega je da ulepšam korisne stvari. Moram da im dam liniju estetike.

Revije: Gledam te revije ponekad i zaista još uvek ima ženstvenosti u tim kreacijama. Često su revije bile obeležene muškim detaljima poput izuzetno širokih naramenica, dosadnih pantalona poput džakova, širokih košulja i sl. Haljine za žene! Gde su volani, slojevi, lepršavost, sjaj, prelivanje boja, duge tkanine koje padaju i lete za nama?

Dizajn enterijera: Preteran minimalizam  za moj ukus je preplavio naše domove zajedno sa poletom ka futurizmu. Ne želim to više oko sebe. Vratimo se prirodnim materijalima! Moji crteži odišu prirodnom svetlošću, idejama čije su boje i linije slične predelima prirode. Pustinjske boje peska, tirkiznog neba i tropske vode, veliki krupni i sočni cvetovi ili samo zalasci Sunca iza peščanih dina mogu da se pretvore u boje zida u kući, tehniku, kućne aprate, lustere, tepihe, staze, ogledala i ramove, vitraže na vratima, kuhinjske elemente, vazne, držače i kojejakve posude za sve i svašta.

Vrtni dizajn: Dobio je zamah, posebno od kada postoje i specijalizovane emisije koje se bave idejama. Dizajneri nam nude konkretne korake, te radm na ulepšavanju ili kako se popularno kaže renoviranju dvorišta. Mnogo se govori o rasipanju vode, a fontana, jezerca, potoka i čega sve ne, sve je više. Uticaj vode na razmišljanje i opuštanje je nemerljiv sa ostalim prirodnim elementima. Voda mi je omiljena inspiracija.

Vitraž: Staklo je od 80-ih stalno u porastu što se tiče primene u unutrašnjoj i spoljašnjoj dekoraciji. Objekti su skučeni i neophodno je više svetlosti, a privatnost se sužava takođe. Tu se onda javljaju dva rešenja: roletne/venecijaneri ili vitraž. Dabome da je vitraž lepši izraz i ne zahteva nemoguće brisanje prašine i održavanje venecijanera.

Skulptura: Čemu koristi? Pa recimo da jednu divnu skulpturu iskoristim kao osnovu za sto, čija će ploča zapravo da bude komad stakla. Staklo se naravno providi i prikazuje opet tu sklupturu, koja konačno nečemu koristi.

Slikanje: Ne fotografisanje, već slikanje četkicom i bojama. Nećemo više da brljamo i mrljamo površine platna. Ovaj put ću da oslikam nameštaj. Prelakiraću slike, tačnije pejzaže prirode providnim lakom ili kakvom smolom te oživeti staru drvenariju. Ko kaže da nam stalno treba novi nameštaj, kad imamo prastare regale koji odlično zauzimaju ceo prostor od zida do zida i od plafona do poda.

Rezabarije: Sve što odiše starinom i mirisom koji nas vraća u detinjstvo sada mogu da ukrasim te prelakiram radi lakšeg održavanja, visokog sjaja i ponosa na rad. Drvene komode neće više imati izgled istrošenosti i banalno rečeno ofucanosti.

Podovi: Ne volim parkete. Znam da su topli su i prirodni. Pločice bar ne gube toliko sjaja i ne vrište za čestim obnavljanjem i renoviranjem. Samo se prebrišu vodom i dobjiu svojih pet minuta blistanja. Zar nije dosadno i zar nismo prevazišli te dosadne mermerne ploče po institucijama? Gde su nam mozaici? Zašto ih je tako malo u modernoj i savremenoj umetnosti? Dizajneri, dosadni ste! Podovi vam izgledaju kao šahovska polja ili još gore liče na dečju igricu “školice” i “zovu nas”: “hajde da se igramo školice!”

Zidovi: Dokle više da gledam bledunjave i sive, očigledno depresivne zidove? Primetila sam napredak u bojenju, šaranju, iscrtavanju i lepljenju nalepnica na iste. Bar okačite ogledala da nas ne proguta belina maglenih zidova koja zimi posivljava od zagađenja. Vraćamo se i gipsanim detaljima pri vrhu zidova, negde do plafona. Nadam se da ćemo ulepšati svoja četiri zida, svakako za sebe.

Ogledala i lampe: Kao da su izašli iz mode, telefonima i drugim uređajima osvetljavamo sobe. Podsetimo se da ne kupujemo ogledala bez okvira i da ogledala daju vizuelno prostor majušnom stanu. Nije bitna veličina stana ili kuće, već detalji, naše stvari koje život znače. Ogledala uvećavaju prostore. Nabavimo prelepa ogledala izrezbarenih okvira i čarobnih detalja. Neka bajkoviti detalji cveća, lišća, loze, ruža, zvezdica, spirala, školjki i kamenčića uokvire naša lica i prizore.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Moja priča o hidžabu – sloboda se krije u nama, ne u odjeći koju nosimo
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Nove nade banjalučke rep scene
Zašto upisati pravo u Sarajevu?
More Stories
Kvir identiteti na radnom mjestu