Bošnjak, Hrvat i Srbin ulaze u bar a.k.a. Diskriminacija „OSTALIH“ u BiH

Slušajte vic:

Ulaze Hrvat, Bošnjak i Srbin u bar.

….. I zaključaju vrata!

I nije toliko smiješan, zar ne. I ne treba da bude. Sad ćete vidjeti zašto.

Svi žele u bar i svi treba da budu u mogućnosti da uđu u bar.  „Bar“  je u ovom slučaju Predsjedništvo drage nam Bosne i Hercegovine. Najviši izvršni i politički organ zemlje. Pitate se kako je to bar? Idemo mini kviz.

Gdje se sjedi, mezi, pije i priča „šuplja“ o politici ?

  • Bar/Kafana
  • Predsjedništvo Bosne i Hercegovine
  • Oboje

Ako ste odgovorili pod c), čestitamo! Dobitnik ste državljanstva BIH i imate priliku da živite u zemlji gdje je diskriminacija zagarantovana ustavom! A ustav se mora poštovati.

Ustav BIH kaže da biste bili član Predsjedništva morate biti Srbin, Hrvat ili Bošnjak.

Član V – Predsjedništvo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske.

Zadnji put kada sam provjeravao, postojali su i drugi državljani Bosne i Hercegovine. Oni o kojima se ne priča. Ne, nije Voldemort (ups, I said it).

U pitanju su „ostali“, „drugi“. THE OTHERS! Čovječe, kao u nekim lošim horor filmovima i sci-fi trilerima kada imate „us“ vs „others“, mi protiv ostalih. U svim slučajevima su ti drugi neki čudaci, sa neobičnim običajima koje mi ne razumijemo. Oni nisu dio našeg društva. Kao u seriji “Izgubljeni” (Lost), ako se sjećate. Tako je i kod nas u BIH!

Ustavom Bosne i Hercegovine, ako niste Srbin, Bošnjak ili Hrvat ne možete biti predsjednik države.

Ustavom Bosne i Hercegovine se poštuje Evropska konvencija o ljudskim pravima koja garantuje svakom državljaninu biračka prava. Da bira i da bude biran!

Ustav BIH je suprotan sam sebi.

Whaaaat! E, ovo je već vic.

Tu smo. U osnovi demokratije je da je svako jednak, da ima ista prava. No, kod nas imate tri konstitutivna naroda i nigdje više na planeti zemlji. Nigdje na bijeloj planeti!

No, svima je postalo normalno da govorimo „drugi“, kao da su različiti. Ne smije se pričati da i oni zaslužuju ista prava. Tabu je to! Oni dolazeeee!

Sve ovo je proizvod političkog diskursa koji propagira nejednakost da bi zaštitio sebe. Da se smjesti sopstveni gluteus maximus u fotelju.

Zato su ti „ostali“ kako ih naziva USTAV BiH odlučili zatražiti pravdu. Naravno, nisu je našli pred domaćim sudovima, pa su otišli do Strazbura. Lijep grad. Za one koji ne znaju tu se nalazi Evropski sud za ljudska prava gdje fino dođeš kad te ponižavaju u sopstvenoj državi. Dobro, nije baš da tek tako dođeš, ali suštinski to je mjesto gdje braniš svoja prava. Dotjerao cara do duvara – tj. tužbu do Strazbura. Vjerujem da bi kolega Aleksandar Krečar stopom išao.

Godine 2006. su gospodin Jakob Finci i gospodin Dervo Sejdić zatražili pravdu pred Evropskim sudom i tužili Bosnu i Hercegovinu jer predstavnici jevrejske i romske zajednice nisu bili u mogućnosti da budu birani za člana Predsjedništva BIH. Kao građani BIH, što je važnije. Naravno da je presuđeno u njihovu korist. Ovo je pojednostavljena verzija priče jer nema razloga da vas smaram sa postupkom i pravnom terminologijom, iako mi je to struka.  

http://www.mhrr.gov.ba/ured_zastupnika/novosti/default.aspx?id=1008&langTag=bs-BA

Godine 2009. je donesena presuda da je Ustav BIH diskriminatoran prema sopstvenim građanima te da se mora omogućiti svakome da učestvuje u izborima kao garantovano ljudsko pravo. Prije 8 godina. 8 godina. A, da vas vidi babo, 8 godinaaa. I nikom ništa – samo opušteno. Pa nije žurba. Nije da nam prijeti gubljenje statusa članice Savjeta Evrope.  Festina lente je izgleda moto parlamentaraca. Ko je žurio, vrat slomio.

Spavaš li mirno Parlamentarna Skupštino Bosne i Hercegovine?

Isti je slučaj i sa Domom Naroda:

Član IV Parlamentarna skupština

Parlamentarna skupština ima dva doma: Dom naroda i Predstavnički dom.

Dom naroda Dom naroda se sastoji od 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije (uključujući pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba).

Šta je poenta priče? Ako mislite da je Sejdić-Finci, griješite.

Nema nas i njih, to je iluzija. Promjena sopstvenog narativa. We, the people! (mali tribute za Tribe Called Quest)

Država koja u svom fundamentu, u ustavu, sadrži diskriminisanje i razdvajanje ljudi nije država koja ikada može ići naprijed. E, sada, mi imamo dvije mogućnosti. Da lagano prođemo pored “njih” i uđemo u klub, bar ili šta već. Jer smo povlašteni, privilegovani. Može nam se. Ili da postanemo jedinstveni.  Nije ovo mala i nevažna sitnica. Ako ste čuli za “teoriju slomljenog prozora” onda vam je jasno.

Znam da će neki od vas reći – ma, daj, Lero, imamo mi većih problema od ovoga! Nemamo, druže – jer zbog zanemarivanja ovakvih stvari nastaju veliki, sistematski problem. Što bi rekao Hari Mata Hari- kao domineeee…

Sve smo to MI – državljani BIH. Izjasnili se mi kao Klingonci ili Bosanci I Hercegovci. Ma kao Pokemoni, prijatelju, to je moje pravo!  Ovo treba da bude zemlja za nas, za sve naše ljude.


Naslovna fotografija preuzeta sa abc.ba

nikola.lero

nikola.lero

Comments are closed here.