Dajana Dangubić: Dizanje tegova nije sizifovski posao, to je umijeće tehnike

Koliko su žene važne u današnjem društvu, i šta sve možemo naučiti iz njihovog djelovanja? Priču koju donosim, pomogla mi je upakovati upravo žena koja ima diplomu inženjera poljoprivrede, žena koja je kroz istoriju sedma skočila sa Starog mosta u Mostaru, dizačica tegova i oficir Oružanih snaga. Sve to u jednoj nevjerovatnoj osobi, čija energija i strast prema životu ulijevaju poštovanje pri svakom koraku kojim gazi prema svojem cilju. Njeno ime je Dajana Dangubić, rođena Mostarka, iz Konjica, trenutno nastanjena u Banja Luci.

Dajana ima 27 godina, a Karikama je ispričala svoju priču.

Dizanje tegova – ljubav iz djetinjstva

Dajana je bila veoma hiperaktivno i znatiželjno dijete, i iz toga je proizišla ljubav prema dizanju tegova. Pred kraj osnovne škole upoznala je čovjeka zbog kojeg se zaljubila u dizanje tegova. Njen prvi trener, don Anto Ledić, usmjerio ju je na dizanje tegova. Zbog pitanja da li želi biti najjača žena u BiH, Dajana je danas najuspješnija dizačica tegova u BiH. Tehniku dizanja tegova učila je na oklagiji, zvuči smiješno, ali istina je da ju je to dovelo do brojnih medalja. Na prvom treningu uspjela je podići sedam kilograma i upravo je to bio  korak ka ulasku u porodicu Kluba dizača tegova “Neretva”.

Titulu najuspješnije dizačice tegova u BiH, Dajana je zaradila nakon nastupa na međunarodnom kupu u dizanju tegova za žene, koji je održan u Dohi u decembru 2014. Dajana je tada bila jedina predstavnica BiH na kojem je osvojila značajan plasman, treće mjesto. Upravo u Dohi je shvatila šta znači baviti se sportom. “U uređenim zemljama sportaši se bave svojim sportovima kao poslom – treniraju, imaju redovna primanja, dobijaju opremu i uz sve to iza sebe imaju državu koja ulaže i promoviše sportiste”, riječi su kojima Dajana priča o uslovima s kojima se susreću sportisti.

Rezultati i uspjeh zavise od pojedinca. “Prve rezultate pravila sam sa 17 godina. Bila sam apsolutna prvakinja u kategoriji do 53 kilograma. Sve zavisi koliko se čovjek trudi i kakvog trenera ima.”

Nadalje, Dajana priča: “Dizanje tegova je podloga za sve sportove. Čovjek mora biti snažan da bi se bavio bilo čim. Kroz dizanje tegova ti se ne boriš sa drugim, nego sa samim sobom. Čitav svoj svijet prilagodiš sportu. Nema tu snage i sile, nije to sizifovski posao da se dižu neke ogromne težine, to je umijeće tehnike.”

Sport – moda izložena na policama

Danas je sport postao moda od koje se stvara biznis. Od ishrane do opreme za sport, promoviše se zdrav život i potreba za kupovanjem. Mnogo je trenera koji svoje zvanje zahvaljuju facebookovim sviđanjima, a uspjeh vide samo u bicepsima i tricepsima. Biti trener iziskuje mnogo truda, borbe, vlastitog uspjeha, ali i rezultata svojih učenika, i svakako neizostavna škola, dodaje Dajana.

U nastavku priče saznajem da na nivou BiH ima otprilike 15 djevojaka, koje se aktivno bave dizanjem tegova. Za sada, brojčano, Sarajevo prednjači sa najviše dizačica tegova. U Konjicu je ostala nekolicina. Dok su neke prešle u powerlifting – snagatorski sport, jedna je postala trenerica, a Dajana je prestala sa profesionalnim bavljenjem zbog poslovne karijere. „Sport u BiH dođe kao neka odskočna daska. Za profesionalno bavljenje sportom kod nas nema zakona o sportu, a nemamo ni ljude koji bi ulagali u sport, a upravo je to razlog zašto je  mnogo sportista i propalo“, zaključuje Dajana.

Neizostavno pitanje je svakako ono vezano za mišljenja ljudi o ženama dizačicama tegova.

Za izjave poput “jesi ti luda”, “šta će ti to”, “ da li tučeš momka” i sl., Dajana je pronašla jednostavnu formulu, znana barem većini,  a to je Balkan – stereotipi i predrasude. “Žene teško prelaze granice samih sebe, jer su od malena naučene na to da su one krhke mamine i tatine princeze. Treba skinuti oklop i sopstveni izgraditi“, riječi su kojim Dajana želi dati do znanja da se snaga ne krije u muškim mišićima.

Ono što nju čini sretnom i ispunjenom jesu snovi koje ispunjava. “Okrenem se i vidim mnogo stepenica koje su već pregažene, zadovoljna sam šta sam postigla sa svojih 27 godina.” Tuđa mišljenja su je potaknula da bude bolja i da se sa osmijehom penje ka vrhu.

Skokovi  – let u slobodu

Skokovi s mosta krenuli su još od malih nogu. Strah od visine pobijedila je penjući se na veće visine.

“Išli smo na Neretvu, a otac me je zvao iglica jer sam uvijek skakala na noge, sva se skupim i upadnem u vodu.”

Posebnu poveznicu s Mostarom ostvarila je krajem treće godine fakulteta, kada je skočila sa Starog mosta.  Saznanje da je s mosta skočilo samo sedam žena kroz istoriju, odlučila je da će biti prva koja će to uraditi više puta. Zato se tri godine za redom prijavljivala na takmičenje u skokovima sa Starog mosta i skakala njihov tradicionalni skok mostarac, skok na noge. Skok je intenzivan, zbog vjetra koji puše. Jednom prilikom se htjela prijaviti na takmičenje u skokovima na nivou BiH, ali nije bilo mogućnosti za žene. Tražila je da se žene uvedu u taj dio sporta, tako da će od iduće godine, 2018. i takmičarski nastupiti u toj disciplini.

Karikama je otkrila da je do sada prošla sve skakaonice u Srbiji i Crnoj Gori. 2015. godine skakala je sa vodopada u Jajcu i to joj je ujedno bio jedan od najstrašnijih skokova. “Skakaonica je izdvojena i kad stojiš na njoj kao da si na vrhu planete, a ispod tebe voda svom snagom huči, lupa i vrti se. Toliko snage u čovjeku nabije, da je to nevjerovatno”, sa uzbuđenjem priča Dajana, te nastavlja, “Ja sam stajala jednu minutu, možda više, da osjetim da li sam sposobna za skok. Htjela sam se uvjeriti da li je to  samo strah ili strah koji prelazi u adrenalin. Nakon toga, osjetila sam leptiriće u stomaku koji su zaista postojali, skočila sam i shvatila da letim, jednostavno letim.“

Poslovna karijera

Razmišljajući o budućnosti, Dajana je prestala baviti se profesionalnim dizanjem tegova i okrenula se drugačijoj karijeri, ništa manje odvažnoj. Sa 26 godina prijavila se na konkurs za oficira Oružanih snaga i  prošla obuku. Danas je ona jedna snažna i uspješna žena, sa činom oficira.

Na osnovu svega ispričanog, možete zaključiti da Dajana jeste jedna od najjačih žena u BiH, jer gazi sve predrasude, a težina tegova ne može nadvladati jačinu energije koju nosi u sebi. Našim dragim Karikama poručuje, “ Ne treba živjeti život, a da svaka godina protekne isto! Pomjerajte sopstvene granice i  upoznajte sebe, onog čovjeka, koji ujutru bez uljepšavanja vidi sebe u ogledalu. Ja sam to uspjela kroz sport.“


 

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Moja priča o hidžabu – sloboda se krije u nama, ne u odjeći koju nosimo
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Nove nade banjalučke rep scene
Zašto upisati pravo u Sarajevu?
More Stories
Zašto studirati međunarodne odnose?