„BruhUuhu“: Osvježavajući val zeničke muzičke scene

Ne možemo bježati od našeg kulturološkog pedigrea koji je pod radničkim i industrijskim utjecajem ovakav kakav jest.

Piše: Adelisa Mašić

U srcu Zenice, grada bogatog industrijskim naslijeđem, 2018. godine nastao je bend neobičnog i catchy naziva – „BruhUuhu“. Bend je nastao kao rezultat dugogodišnjeg druženja i zajedničkog muziciranja, a čine ga Ernad Bihorac (vokal, gitara), Semir Solo (perkusije i vokal), Duško Kostić (bubnjevi), Ana Milanović (vokal) i Boris Marković (bas).

„BruhUuhu“ nije samo prepoznatljiv po svom posebnom muzičkom izričaju koji kombinuje elemente rock, industrial i elektronske muzike, već i po iznimnoj sposobnosti prenošenja autentičnog duha grada iz kojeg dolaze i koji ih inspiriše.

Ernad Bihorac otkriva da je muzika koju stvaraju duboko ukorijenjena u zvukovima koji su ih oblikovali tokom odrastanja, a ti zvukovi i danas oko njih kruže. Ova snažna povezanost s kulturom grada neizbježno se ogleda u njihovim pjesmama i spotovima, čija je radnja obično smještena u napuštenim željezarskim halama i drugim radničkim objektima.

„Ne možemo bježati od našeg kulturološkog pedigrea koji je pod radničkim i industrijskim utjecajem ovakav kakav jest. Taj osjećaj nas inspiriše i u našoj muzici, a sigurno je prepoznatljiv i u našem vizualnom identitetu, pa i u našim spotovima“, rekao je Ernad.

BruhUuhu, fotografija preuzeta sa zvanične Facebook stranice "BruhUuhu"
BruhUuhu, fotografija preuzeta sa zvanične Facebook stranice “BruhUuhu”

Kroz intenzivno sviranje i kreativni proces, članovi benda „BruhUuhu“ otkrivaju da njihova muzika brzo evoluira, fuzionirajući već postojeće „ideje“ u zvuk i energiju koja ih karakterizira.

„Puno sviramo. Stalno imamo probe i nastupe. Tokom sviranja, na ponekad već spremne ‘ideje’, nastaje fuzija onoga što ljudi na kraju mogu da čuju. Zvuk i muzika koju sviramo nas poprilično fura. Uvijek nas fura. Dobro je da je tako jer poprilično brzo dođemo do onoga što na kraju javno izvodimo“, otkrio nam je Ernad.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli BRUHUUHU (@bruhuuhu)

Strast koja ih neprestano pokreće omogućava brzu transformaciju od koncepta do javnog izvođenja. U kreativnom prostoru gdje se prepliću zvukovi i ideje pitali smo Ernada koji su to najveći izazovi s kojima se bend susreće. Kroz smijeh nam je rekao da je tokom procesa stvaranja muzike sve dozvoljeno.

Tekstovi njihovih pjesama su na engleskom jeziku no, kako članovi benda kažu, to nema neki poseban razlog. Bitno je da je ono što pjevaju zvučno. Suština njihovih pjesama često se pronalazi u trenutnim društvenim temama jer teže k tome da verbalizuju ono o čemu razmišljaju. Kako kaže Ernad: „Pjesme nastaju stalno jer se stalno dešavaju sr*nja.“

Muzika je svakako ogledalo društva, a članovi benda „BruhUuhu smatraju da muzika ima važan doprinos u osvjetljavanju i razumijevanju aktuelnih društvenih problema. Za kraj razgovora, Ernad i ekipa benda su nam s velikim uzbuđenjem otkrili šta možemo očekivati od njih u budućnosti:

„Uskoro će izaći naš prvi album za Muzičku produkciju BHRT-a. Uz album će izaći i spot kao i live za nekoliko pjesama. Sve nas to jako raduje, a posebno prilike da sviramo uživo svoju muziku.“

*Naslovna fotografija: BruhUuhu, fotografija preuzeta sa zvanične Facebook stranice “BruhUuhu”

 

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
More Stories
Na pivu s Gorštakom