Breakdance momci: Najveći problem je što nam je država uređena, hvala Bogu, kako treba

Dok plesači iz drugih zemalja imaju obezbijeđen novac za put, profesionalne sale i klubove, mi smo momci koji svoj ples usavršavaju na platou na Skenderiji.

Munib Džomba, poznatiji kao Nino, te Haris Čelik i Benjamin Brujić, poznatiji kao Brux, momci su koji su svoj talenat i želju za uspjehom usmjerili na ulicu kako bi stigli do takmičenja u Švedskoj.

Bave se plesom godinama, no uslova za rad itekako manjka. Kao ulična grupa formirali su se onda kada su shvatili da im je svima ista muka i da bi, između ostalog, kroz druženje mogli hrabro da zakorače do svog cilja.

Benjamin, Haris i Munib se također bore i protiv manjka podrške mladim ljudima.

Najveći problem je što je nama država uređena, hvala Bogu, kako treba. Trenutno nismo ni priznati kao branša sporta pa za razliku od Francuske, Švedske i Amerike gdje plesači dobijaju novac za put i imaju svoje profesionalne klubove, sale i slično, mi smo više momci koji moraju trenirati na platou Skenderija – izjavio je Nino.

Foto: Edna Mulić

Ključni problem s kojim se ovi momci susreću jeste dozvola za korištenje prostora Općine Stari Grad Sarajevo.

Prije nekoliko godina tražili smo odobrenje od Općine Stari Grad, što nam nije uspjelo, jer tada nije postojala stavka za ulični performans. Međutim, čuli smo da je došlo do promjene te planiramo ponovo pokušati.

Osim što žele da odu na takmičenje u Švedsku, cilj ovih mladih jeste da država prepozna breakdance kao branšu sporta i da ovim mladim umjetnicima obezbijedi osnovne uslove za rad.

Foto: Edna Mulić

Najčitaniji tekstovi

Glasaj za najbolji blog konkursa "Skidamo maske"
Skidamo maske: Došao bih da ostanem
Skidamo maske: Kako izvući što više novca, a biti što manje od koristi građanima?
Skidamo maske: Pišem ovo, a ruka mi drhti od bijesa
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Skidamo maske: Ne prodaje se budućnost unuka radi zaposlenja sina
Zašto upisati mašinstvo u Sarajevu?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Skidamo maske: Viva la Resistance!
More Stories
Razmišljanja jednog narkomana