Foto: Edina Čović (KAR!KE.ba)

Borba za Vijećnicu se nastavlja i s proljećem

I ove su se subote građani i građanke Sarajeva okupili ispred zgrade Vijećnice i čitali u „Narodnoj čitaoni“ ususret proljeću, ali i boljim prilikama za čitaonu, kako se nadaju.

Danas se čitalo pod sloganom „Dva grada, jedna borba“, zbog podrške građana/ki iz Beča, kao i autora/ica koji/e su simboličnim čitanjem ispred Gradske biblioteke u Beču iskazali solidarnost s inicijativom Narodne čitaone.

Bečko solidarno čitanje je sprovedeno pod sloganom „Vaša kuća“, čime su dali podršku borbe za ‘našu kuću’, odnosno Vijećnicu. Autori/ce koji/e su čitali/e ispred Gradske biblioteke u Beču bili/e su: Olja Alvir (književnica i novinarka), Barbi Marković (književnica), Gerhard Paschinger (književnik), Isolde i Hans Christian Cars (književnici), Christoph Baumgarten (novinar), dok su se ispred sarajevske Vijećnice našle Irena Žlof (prevoditeljica), Adisa Bašić (književnica), Ferida Duraković (pjesnikinja), Mirjana Evtov (prevoditeljica), Jovana Šego (prevoditeljica), Nermina Omerbegović (novinarka i pjesnikinja) i Saida Mustajbegović (novinarka).

Saradnja s vlastima se nije poboljšala, jer nas i dalje ignoriraju, a Abdulah Skaka, novi gradonačelnik, je prošle subote neformalno posjetio Narodnu čitaonu. Mora se podvući činjenica da naši zahtjevi uopšte nisu neracionalni, pretjerani. Tražimo nešto što je jako skromno i lako izvodivo, a to je da se unutar Vijećnice od silnog praznog prostora izdvoji jedna prostorija koja bi bila čitaona i koja bi bila otvorena za sve građane/ke, kao i da jedan dan u Vijećnici bude besplatan“, napomenula je Selma Asutić, predstavnica udruženja „Jedan grad, jedna borba“.

Dodaje i da je ovo „borba za javna dobra, a mi Vijećnicu ne možemo nazivati simbolom Sarajeva, ako ona zjapi prazna i ako se u njoj ne odvija život. Stoga, pozivam sve da nam se pridruže u čitanju subotom, od 11-13 sati.“

Foto: Edina Čović (KAR!KE.ba)

Saida Mustajbegović, novinarka koja je danas čitala ispred sarajevske Vijećnice, poručuje da se svi zapitamo gdje je znanje, nauka i knjiga u našim životima i javnim politikama.

„Mislim da bi bilo lijepo kada bismo se svi borili za naše javne prostore. Iako me riječ ‘borba’ vuče na agresiju, stoga bih radije rekla da se trebamo truditi braniti naše javne prostore i nikad se ne odreći onoga što jesmo, što su baštinile generacije prije nas.“

Podsjećamo da, iako je zgrada sarajevske Vijećnice obnovljena prije više od tri godine, Vijećnica nikada zapravo nije vraćena građanima i građankama Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Protivno očekivanjima, originalnoj namjeni i historiji vlasništva, u Vijećnicu se nakon obnove i otvaranja useljava Uprava Grada Sarajeva i njom u potpunosti raspolaže. Korištenje prostora se u cjelosti komercijalizira, zgradom raspolaže Gradonačelnik, a njome upravlja poduzeće.

Neformalna politička organizacija „Jedan grad, jedna borba“, u decembru je pokrenula inicijativu Narodna čitaona: Vijećnica je naša! s ciljem da zaustavi nezakonitu preobrazbu nekadašnje zgrade Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u komercijalizirani prostor koji će zauvijek biti otuđen od onih kojima pripada – građana i građanki Sarajeva i cijele BiH.

Volimo pročitati vaše mišljenje...

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Haruna Bandić, bh. booktuberka: Književnost je intrigantna, mijenja nas iznutra, iznova
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
More Stories
Koracima Kantone, Pirla i Kvarežme: Prva škola fudbala za Rome