Bh. sport u snažnom zagrljaju politike

Nemar države prema sportu u suprotnosti je s onim u šta vjeruju i očekuju sportisti. No, koji su još razlozi zbog čega bivši i aktuelni sportisti sve više pronalaze svoj glas na političkoj sceni BiH?

Ukoliko sportisti ulaze u politiku s olimpijskim vrijednostima poštovanja, fair-playa i izvrsnosti, stav Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OK BiH) je da je taj angažman pozitivan.

„Ukoliko će bivši sportisti postati samo jedni u nizu poslušnika sistema koji marginalizira i ne cijeni sport i sportska dostignuća i koji su zaboravili bazu iz koje dolaze kao i trnoviti put kojim prolazi svaki sportista, mišljenja smo da je to promašaj i gubljenje vremena s aspekta ostvarenja benefita za sport“, kazali su nam iz OK BiH.

Tročlano predsjedništvo i u sportskim savezima

Amel Mekić predstavljao je BiH na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu u judou, a sada je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Sportski teren zamijenio je političkim upravo zbog odnosa politike prema sportu koji je na izdisaju. Smatra da je kompletan sportski sistem u BiH pogrešno koncipiran te da zbog toga izostaju vrhunski rezultati.

Amel Mekić, Foto: radiosarajevo.ba

„Sjetimo se Nogometnog saveza BiH (NS BiH) gdje je bilo tročlano predsjedništvo sve dok FIFA i UEFA nisu izvršile pritisak i rekli da će BiH nastupati na Svjetskom prvenstvu samo ako se dobije jedan predsjednik. I to se postiglo.“ No, Mekić se pita zbog čega se tako automatizmom ne napravi i u ostalim sportskim savezima, pogotovo u OK BIH. Po njemu je najveći problem ovako koncipiranog saveza što svako favorizuje svoje bez obzira na kvalitete i sposobnosti. Zbog toga se, smatra Mekić, na odlučujućim pozicijama u sportu moraju naći sposobnije osobe, koje nemaju oraha u džepu, koje će krenuti redati stvari u sportu onako kako to naši sportisti zaslužuju.

„Trenutno vlada neuređen sistem i pravila su takva da bi se mogla potkupljivati i plaćati glasačka mašina. Garantujem da imamo veliki broj klubova koji su fiktivni i koji su samo na papirima, a uzimaju novce da ne rade ništa s djecom, a kamoli da postignu neke sportske rezultate“, kaže Mekić.

Strategija razvoja sporta

Iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine naglašavaju da je potrebno usvojiti Strategiju razvoja sporta BiH koja je samo jednom usvojena za 28 godina postojanja BiH te da treba hitno uvećati državni budžet za sport.

„Ovaj budžet bi trebalo isključivo dijeliti s jasno definisanim kriterijima i to onima koji nose grb BiH na svojim sportskim uniformama, a to su OK BiH i sportski savezi BiH. Potrebno je kreirati i specijalni budžet za vrhunske sportiste u mlađim i seniorskim starosnim grupama koji ostvaruju evropske i svjetske rezultate. Iz ovog budžeta bi se dodatno finansirali olimpijski kandidati i evidentni učesnici olimpijskih igara, a njih nije mnogo. Ovaj model finansiranja nije ništa novo u svijetu sporta i primjenjuju ga sve uređene i sportski osvještene države“, smatraju iz OK BiH.  

Sredstva dodijeljena na osnovu političkog uticaja

„Ne smije se dozvoliti da se buduće generacije sportista odgajaju u ovom ambijentu gdje se sredstva dodjeljuju na osnovu političkog uticaja“, ističe Mekić, te dodaje:

„Treba se napraviti kategorizacija i da se zna koji rezultat koliko zaslužuje novca. OK BiH je samo protočni bojler koji dobije novce od Olimpijske solidarnosti i prebacuje na račune sportista, a sve novce koje dobije od sponzora unutar BiH troši na putovanja, dnevnice tročlanog predsjedništva. Ako želimo dobro za sport, moraju se zamijeniti ljudi u OK BiH, da se izabere jedan predsjednik i da se krenu stvari sistemski redati onako kako trebaju.“

Također, Mekić smatra da se brzo i jednostavno može riješiti pitanje sporta na svim nivoima, ali je samo potrebna dobra politička volja. Postavlja pitanje: „Zbog čega samo da Kanton Sarajevo (KS) finansira sve reprezentativne nivoe, zašto to ne radi država, FBiH i RS? KS je tu da podržava sve sportiste koji dolaze iz Kantona, a ne da sve padne na grbaču KS i onda da sportisti koji dolaze iz KS nemaju dovoljno novca da sprovedu kvalitetne i opsežne pripreme i da im se obezbijede optimalni uslovi za bavljenje sportom. Kada se pojavi supertalentirana osoba koja može napraviti velike svjetske rezultate, a ako je vi na vrijeme ne podržite, ona će jednostavno prestati da se bavi sportom.“

Kurtoazna podrška sportu za vrijeme pandemije COVID-19

OK BiH je u dokumentu „Stavovi o uticaju COVID-19 krize na sportski sektor“ obavijestio nadležne institucije i javnost te pozvao da doprinesu kreiranju finansijskih i drugih rješenja za očuvanje i spas sporta u državi. „Osim kurtoazne podrške sportu, nismo primijetili niti jedan vrijedan pažnje potez nadležnih ministarstava ili Vijeća ministara BiH kojim se štiti ili sistemski podržava sport kome prijeti kolaps i odumiranje. Čak štaviše, budžeti za sport su umanjeni gdje god je to bilo moguće“, naglašavaju iz OK BiH.

Gore navedeni dokument, među brojnim sportskim savezima, podržao je i „Nogometni savez Bosne i Hercegovine, koji je s OK BiH aktivno učestvovao u pripremi i realizaciji prijedloga konkretnih mjera koje bi pomogle sportu u našoj zemlji, i taj prijedlog je proslijeđen odgovarajućim institucijama na svim nivoima vlasti“, potvrdio je generalni sekretar NS BiH Adnan Džemidžić, te naglasio da rukovodstvo NS BiH nije razgovaralo s nadležnim državnim institucijama o posljedicama koje pandemija korona virusa ima na nogomet u BiH.

Ministarstvo sporta na nivou države

U navedenom kontekstu, Vlatko Glavaš, bivši nogometni reprezentativac BiH i aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, uputio je poslaničko pitanje Vijeću ministara BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH na koji način će se pomoći sportskim klubovima i pojedincima zbog COVID-19 krize.

Vlatko Glavaš, Foto: parlament.ba

„Čim nema ministarstva sporta na nivou države, to je dokaz koliko se neozbiljno odnosi prema sportu. Znam sve u kakvoj je situaciji BiH, ali mi ne smijemo ugasiti sport i dozvoliti da nam sport bude tamo gdje ne treba. Samo sportisti, i pojedinačno i ekipno, kada se bore, predstavljaju BiH u najboljem svjetlu, sve drugo je podijeljeno. Ova država i sport će biti i poslije nas i zato treba reagovati“, kazao je Glavaš i dodao da nekima koji ne vole BiH treba oduzeti prava da odlučuju o sportu.

Politička ili sportska utakmica?

Politički angažman Mekića i Glavaša potvrđuje tezu da pojedini sportisti ulaze u politiku kako bi zaista poboljšali uslove sportista za što boljim i kvalitetnijim bavljenjem sportom. 

No, ne možemo zažmiriti pred praksom bavljanja politikom i iz ličnih interesa i profita. Iz Nogometnog saveza BiH poručuju da je bavljenje politikom lična stvar svakog pojedinca i da ne mogu uticati na individualne izbore sportista, te da je u skladu s članom 5. Statuta NS BiH, Savez neutralan u političkim i vjerskim pitanjima. „Naravno, poštuje se demokratsko pravo svakog pojedinca na slobodu izražavanja izvan domena koji se tiče sportskog, ali koji ne smije biti u suprotnosti s proklamovanim ciljevima navedenim u Statutu NS BiH kao osnovnim postulatima.“ Ističu i da politička situacija u BiH nema uticaja na rad i donošenje odluka organa NS BiH.

„Izvršni odbor NS BiH je izvršno tijelo koje radi u interesu nogometa i nezavisno je od bilo kakvih vanjskih ili političkih uticaja. U prilog tome ide i činjenica da su sve odluke koje smo donijeli u prethodnom periodu jednoglasno usvojene. Na sjednicama nije bilo odluka koje su donesene preglasavanjem“, kaže Džemidžić. Glavaš je svjestan političke utakmice, ali smatra da ni u kom slučaju politički faktori ne smiju biti prevaga na sportskom terenu u tome da li će neko ili neka ekipa mimo postignutih rezultata učestvovati na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Sport kao produžena ruka politike

„Mogu i želim komentirati sportski segment ove države. BiH je moja zemlja i ja rezervnu domovinu nemam i zato želim pomoći. U BiH jedan ministar kaže da se Premijer liga BiH neće igrati i samim tim činom kažu da su oni iznad sporta i da su u stvari produžene ruke politike. Sada su upravo pokazali da ako Banja Luka i Mostar ne žele, neće biti Premijer lige BiH, a to što oni tvrde je samo njihova tvrdnja. Ja tvrdim suprotno jer ništa se iz Banja Luke ne smije uraditi da to ne zna njihov predsjednik, tako i u Mostaru“, rekao je Glavaš.

Evidentno je da postoji selektivni stranački pristup prema sportu uz favoriziranje pojedinih klubova i sportista s rijetkim izuzecima nagovještaja sistemskog rješavanja problema sporta na državnom nivou. Stoga, možemo zaključiti da sportski tereni ostaju poligon odmjeravanja snaga neodgovorne etničke politike koja generiše sukobe i regrutira publiku kao izborni štit u blokadi strateškog razvoja zdravog sporta u olimpijskom duhu, koji još živi i nosi iskre koje zrače promjene i donose svjetlo nade i snage za bolju budućnost sporta u BiH.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Ko se boji umjetne inteligencije još?
Uslovi rada u trafikama: Znala sam se vratiti s kraja ulice kako bih otišla u toalet!
More Stories
Pokušaj suicida je pokušaj izlaza, ne skretanje pažnje