Banja Luka kakvu do sad niste vidjeli

Odlučite li ljetni odmor provesti u Banjoj Luci, uz dobru prethodnu pripremu te informisanje o mjestima koja treba posjetiti, sigurni smo da se nećete pokajati. Ljepotica na Vrbasu nudi bogat turistički sadržaj, a proći ćete znatno jeftinije nego u većini inostranih turističkih destinacija. Ovih deset prirodnih atrakcija koje se nalaze u Banjoj Luci ili njenoj neposrednoj blizini mogu vam ispuniti najmanje pet dobrih dana odmora.

Trapisti

Trapisti su prigradsko naselje udaljeno 15 minuta (vožnje autom ili javnim prevozom) od centra Banja Luke. Naselje je dobilo ime po istoimenom katoličkom monaškom redu nastalom u XVII. vijeku u Normandiji u opatiji La Trappe. Ovaj monaški red je u Banja Luku došao polovinom XIX. vijeka, gdje je osnovao samostan Marija Zvijezda. Manastir je poznat po proizvodnji svjetski poznatog sira Trapist kao i istoimenog piva La Trappe.

U Trapistima se nalazi i banjalučka pivara Nektar, kao i u zadnje vrijeme nekoliko novootvorenih kafića i restorana gdje po daleko pristupačnijim cijenama od onih u centru možete naći ića i pića.

Banj brdo

Banj Brdo je najveće izletište Banja Luke. Na samom vrhu brda nalazi se spomenik učesnicima NOB-a. Iako nije dozvoljeno, većina posjetilaca se penje na spomenik s kojeg se pruža fantastičan pogled na cijelu Banja Luku. Pored glavne asfaltirane staze koja vodi do vrha, postoji veliki broj šumskih staza.

Rafting kanjon

Kanjon Vrbasa sa svojim brzacima je dušu dao za rafting, što je 2009. godine spoznao i svijet kada je Banja Luci pripala čast da bude domaćin svjetskog rafting prvenstva. Od tada je infrastruktura za ovaj sport poboljšana, te se pojavio veliki broj klubova koji nude usluge rafting.

Za one koji nisu toliko „nabrijani“ adrenalinom preporučujemo veliki broj restorana i kafića načičkanih po kanjonu. Ispijanje kafe pored Vrbasa dok posmatrate pjenušave brzace, udaljeni od gradske vreve i vrućine tokom ljeta –milina.

Ferhadija

Nakon rušenja u proteklom ratu, u Banja Luci prošle godine svečano je otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija, poznatija jednostavno kao Ferhadija. Džamiju je dao sagraditi Ferhat-paša Sokolović potkraj XVII. vijeka te predstavlja jednu od najljepših arhitektonskih ostvarenja klasičnog otomanskog stila u BiH.

Zelenkovac

Iako se nalazi u susjednoj opštini Mrkonjić Grad, Zelenkovac je postao jedan od najpopularnijih weekend getaway mnogih Banjalučana, ali i turista koji ljeti posjete ovaj grad. Netaknutu prirodu Zelenkovca krasi dolina istoimenog potoka koji teče kroz bajkovitu borovu šumu. U blizini Zelenkovca nalazi se i jezero Balkana. Svake godine potkraj jula mjeseca izletište prošaraju zvuci džeza tokom održavanja međunarodnog festivala džeza.

Čokorska polja

Na svega nekoliko kilometara od Banja Luke na Čokorima nalazi se veliki ranč s konjima. Konjički klub nudi mogućnosti jahanja za početnike po uređenim zatvorenim torovima, jahanja u zatvorenoj hali, ponija za najmlađe, do kilometarskih staza po stazama kroz magične pejzaže Čokorskih polja.

Suturlija

Tokom ljeta, Banjalučani spas od ljetnih vrućina pronalaze na Vrbasu. Međutim, umjesto uobičajenih travnatih plaža u gradu, preporučujemo da se uputite koji kilometar uzvodno prema naselju Karanovac gdje možete uživati u čistom Vrbasu bez gužve.

No, ukoliko vam je dosta Vrbasa, preporučujemo da posjetite njegovu lijevu pritoku koje se u naselju Šeher ulijeva u Vrbas.  Uživajte u kupanju i slapovima Suturlije.

 

Ada

Donedavno zapušteno riječno ostrvo na Vrbasu – Ada – sada je uređeno i prije nekoliko sedmica otvoreno s novom biciklističko-pješačkom stazom, velikim restoranom i kafićem, te pristalištem za banjalučki čamac dajak. Ono što su u Veneciji gondole, to su u Banja Luci dajaci.

Kastel

Tvrđava Kastel je jedna od najvećih i najbolje očuvanih srednjovjekovnih tvrđava u BiH. Trenutno se vrši obnova tvrđave koja bi trebala da zasija ponovo u punom sjaju kroz nekoliko godina. Daleko od toga da i sada nema šta za vidjeti na Kastelu.

Krupa

Krupa je naselje koje se nalazi nekoliko kilometara uzvodno uz Vrbas. Krupu na Vrbasu krasi jedinstveni kameni most, pjenušavi slapovi, srednjovjekovna crkva, ostaci tvrđave Greben, te razasuti stećci.

Pored svih prirodnih ljepota u i oko Banja Luke, ovaj drugi po veličini grad u BiH nudi i sasvim solidan noćni život s desetinama klubova, pubova, pivnica i klasičnih balkanskih kafana. Idealno mjesto za ljetni odmor ispunjen raznovrsnim sadržajima.

naslovna slika preuzeta sa https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gradska_palata-Banja_Luka.jpg

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Zerina Suljić: Uložen trud i višesatno učenje uvijek bih nagradila dobrim treningom
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Danijela Stojanović, geštalt psihoterapeutkinja: „Iza slojeva neosvešćenih osećanja, strpljivo čekamo sami sebe“
Život freelancera u BiH: Moguće je zaraditi i preko tri hiljade KM mjesečno
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
More Stories
Turistička ponuda BiH za mlade iz cijelog svijeta