Ahmed Ćorsuljić: Izazovi i prednosti praktične nastave u Srednjoj elektrotehničkoj školi

Intervju- Ahmed Ćorsuljić, Srednja elektrotehnička škola Tuzla

Razgovarala: Hana Raonić, članica Grupe volontera ASuBiH

Ahmed Ćorsuljić, učenik trećeg razreda Srednje elektrotehničke škole u Tuzli, podijelio je svoje iskustvo i razmišljanja o praktičnoj nastavi na smjeru autoelektričar. Njegova priča oslikava kako se srednjoškolci suočavaju sa izazovima obrazovnog sistema, ali i kako uspijevaju izvući najviše iz dostupnih resursa.

Na početku svog školovanja, Ahmed se suočio s velikim razočaranjem. Prva godina je bila posebno teška zbog nedostatka adekvatne praktične nastave. “Imali smo 6 do 7 časova prakse, ali naš profesor nije znao mnogo o našem smjeru. Sve se svodilo na pisanje, bez stvarne praktične primjene,” kaže Ahmed. Ovakva situacija nije bila motivirajuća za učenike koji su željeli steći stvarna znanja i vještine.

Međutim, situacija se značajno poboljšala u drugoj i trećoj godini. Ahmed sada ima između 12 i 18 časova prakse koji se održavaju u servisima. “To je odlično jer prikupljamo jako puno znanja u praktičnom dijelu,” objašnjava Ahmed. Ovaj prelazak na praktičan rad u stvarnim radnim okruženjima omogućava srednjoškolcima da steknu iskustva koja su neprocjenjiva za njihovu buduću karijeru.

Nedostatak resursa i angažmana

Jedan od glavnih problema s kojim se Ahmed suočio je nedostatak adekvatne opreme u školskim kabinetima. “Iskreno, nemamo dovoljno alata ni dijelova u školi. Sve što smo radili, morali smo nekad i sami kupovati,” kaže Ahmed, dodajući da se uvjeti za praksu u školi trebaju poboljšati.

Koraci ka unapređenju praktične nastave

Ahmed ima jasne ideje o tome kako bi se praktična nastava mogla poboljšati. “Fokusirao bih se na povećanje interaktivnosti kroz upotrebu naprednih tehnoloških alata. Također bi uveo više međupredmetnih projekata koji potiču timski rad i primjenu znanja iz različitih područja. Na ovaj način, učenici bi imali priliku da razviju šire vještine i da se bolje pripreme za različite izazove u budućnosti,” predlaže Ahmed.

Ahmed naglašava i važnost prilagodljivosti u rasporedu i formatima nastave. “Omogućio bih veću fleksibilnost, prilagođavajući se individualnim potrebama i interesima učenika,” dodaje on. Ovakav pristup bi omogućio svakom učeniku da napreduje u skladu sa svojim tempom i interesovanjima, što bi dodatno poboljšalo kvalitetu obrazovanja.

Budućnost praktične nastave

Praktična nastava ima ključnu ulogu u pripremi učenika za budućnost, a Ahmed to potvrđuje svojim iskustvom. “Praktična nastava mi je pomogla da odmah poslije završene srednje škole dobijem posao za koji sam završio školu,” kaže on. Ovo iskustvo jasno pokazuje koliko je važno da obrazovni sistem pruži učenicima praktične vještine koje će im omogućiti da se uspješno uključe na tržište rada.

Ahmedova priča je primjer kako se učenici, uprkos izazovima, mogu nositi s problemima i izvući maksimum iz dostupnih prilika. Njegovi prijedlozi za unapređenje praktične nastave mogu poslužiti kao smjernice za buduće reforme koje bi osigurale bolje uvjete za sve učenike.

Ovaj članak su kreirali i uredili srednjoškolci/ke ispred Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u Bosni i Hercegovini. Projekat „Mi želimo dobru praksu, a vi?“ implementira Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini uz podršku instituta za razvoj mladih KULT.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
Uslovi rada u trafikama: Znala sam se vratiti s kraja ulice kako bih otišla u toalet!
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Vikend sa ćaletom: Ljubav kao najveća potreba
Nindža, zaostala, bezgrešna ili nepropisno pokrivena – lične priče žena s hidžabom u BiH
More Stories
Intervju –  Marko Knežević, Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“,