11 razloga zašto biti dio ONAuBiH-a?

Na današnji dan prije tačno 11 godina Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini je ugledala svjetlo dana. Već 11 godina djelujemo aktivno na polju novinarstva, učimo druge medijskoj pismenosti, edukujemo mlade, pišemo odlične projekte i činimo jednu veliku porodicu.

Tek godinu dana sam član ONAuBiH-a, ali imam osjećaj kao da oduvijek pripadam ovdje, sa svim ovim divnim ljudima.

Zašto bi baš TI trebao biti dio Omladinske novinske asocijacije u BiH?

1. Gajiš afinitete prema medijima i novinarstvu, šta čekaš onda pridruži nam se?

Oduvijek si htio/la djelovati na polju novinarstva, ali nemaš nikakvo  prethodno iskustvo? Ne brini, na pravom si mjestu! Omladinska novinska asocijacija u BiH ti pruža svo potrebno znanje, iskustvo i praksu koja ti treba. Primarni cilj naše organizacije je edukacija i medijsko opismenjavanje građana, prvenstveno mladih, stoga je ovo pravo mjesto za tebe, ukoliko želiš naučiti nešto više o medijima, medijskoj pismenosti i svim čarima koje ti novinarstvo pruža. Biti dio ONAuBiH-a znači imati pouzdan putokaz novinarstva, aktivizma, sazrijevanja i drugarstva!

2. Voliš da pišeš, nakači se!

Jedan od najvećih projekata ONAuBiH-a je Omladinski magazin Karike. Pisanje za naš magazin je super prilika za tebe ukoliko voliš da se pismeno izražavaš i dijeliš s drugima neke korisne informacije ili ipak samo da pišeš o temama koje smatraš zanimljivim. Pored toga, Omladinski magazin Karike ti pruža mogućnost da naučiš pravilnu formu pisanja članaka i to je super odskočna daska ukoliko i u budućnosti želiš da pišeš za druge portale, novine, magazine… Dakle, nikakvo prethodno znanje ti nije potrebno, samo dobra volja i ljubav prema pisanju, jer Asocijacija daje mogućnost učenja i razvijanja na svim poljima novinarstva.

3. Voliš upoznavati nove ljude, evo prilike da ih upoznaš.

Definitivno ne postoji bolja prilika da upoznaš gomilu novih ljudi i stvaraš prijateljstva za čitav život od volontiranja u nekoj nevladinoj organizaciji. Volontiranje u našoj organizaciji će ti omogućiti mnoštvo prijateljstava širom Bosne i Hercegovine. Biti dio ONAuBiH-a znači da ćeš u svakom gradu uvijek imati nekoga ko će te dočekati otvorenih vrata i širom raširenih ruku.

4. Želiš graditi bolji medijski prostor u BiH?

Naša vizija je uspostavljanje društva u kojem su mediji slobodni, građani medijski pismeni, a izvještavanje profesionalno, etički korektno i u interesu javnosti. Volontiranjem u ONAuBiH-u već činiš mali korak ka ovom cilju. Zajedno sa ostalim članovima imat ćeš priliku raditi na rješavanju važnih problema koji se tiču medija i novinarstva u BiH. Svjesni smo da danas postoji sve više medija koji nisu slobodni i da medijska slika u BiH nije idealna, upravo zato si baš TI potreban da zajedno s nama radiš na poboljšanju ove situacije.

5. Želiš da se tvoj glas čuje, vrišti.

ONAuBiH ti omogućava da se tvoj glas pročuje i daje ti do znanja da je tvoje mišljenje bitno i da ga slobodno, bez strepnje možeš iznositi naglas! Još jedan naš veoma uspješan projekat je Push Pauza. Push Pauza je omladinski live talk show koji omogućava mladima da se slobodno izražavaju bez cenzure! Na našem talk show-u obrađujemo teme koje su često tabu u našem društvu, a o kojima se treba pričati i koje zanimaju mlade. Na Push Pauzi možeš slobodno iznositi svoje mišljenje bez straha da ćeš biti osuđivan. Ukoliko ipak želiš da ti budeš voditelj Push Pauze i to je moguće! Imaš priliku održati svoj prvi ikad talk show i to u svojoj lokalnoj zajednici i obraditi temu za koju smatraš da je važna, jer biti dio ONAuBiH-a znači naučiti kritički razmišljati!

6. Voliš putovati, hajde da putujemo skupa.

ONAuBiH često osim za druge mlade, organizuje i različite seminare i treninge za svoje članove s ciljem educiranja i postizanja potrebne prakse. Svako putovanje na seminar, radionicu ili trening je besplatno, a tebe obogaćuje novim znanjima, iskustvima i prijateljstvima! S obzirom da surađujemo i sa drugim organizacijama, često se javlja prilika i da posjetiš neku drugu državu poput Njemačke, Austrije itd. i učestvuješ u mnogobrojnim razmjenama srednjoškolaca i studenata.

7. Želiš obučavati druge na polju novinarstva, evo prilike.

Čari volontiranja u ONAuBiH-u su što uvijek svoje stečeno znanje možeš prenositi na druge, a to i jeste jedan od ciljeva naše organizacije – što više medijski pismenih ljudi. Putokazi novinarstva su još jedan od projekata ONAuBiH-a. Putokazi novinarstva su niz radionica za sve one koji žele naučiti nešto više o aktuelnim temama vezanim za medije. Ovaj projekat se može održavati baš u tvom gradu, a baš TI možeš biti pokretač ovog odličnog projekta u svojoj lokalnoj zajednici i drugim mladima omogućiti jedno super iskustvo i nova znanja.

8. Ne studiraš novinarstvo, ali želiš iskusiti kako je to biti novinar?

Kao što sam već navela, da bi bio/la član ONAuBiH-a, ne treba ti nikakvo prethodno znanje i iskustvo. Svo znanje možeš usvojiti volontirajući i aktivno radeći s ostalim članovima. Bivajući volonter ONAuBiH-a imati ćeš priliku osjetiti čari novinarstva kroz naše različite aktivnosti i projekte. ONAuBiH ti omogućava da svoje prve korake u novinarstvu napraviš baš ovdje; svoje prvo pojavljivanje na TV-u, radiu ili u nekom od magazina i portala.

9. Voliš da pišeš, ali ne baš standardne novinske članke…

Nedavno je u naš Omladinski magazin Karike uvedena i rubrika pod nazivom „Književnost mladih“. Sada dopisnici Karika imaju priliku i da svoju kreativnu stranu pisanja podijele s ostalima kroz svoju poeziju ili prozu!

10. Želiš biti pokretač neke promjene, pa hajde već jednom kreni…

ONAuBiH ti omogućava da sve svoje kreativne ideje iznosiš i realizuješ. Naravno, uvijek su tu i ostali članovi kako bi ti pomogli pri realizaciji i ostvarenju tvog projekta. Svi smo mi samo jedna mala tačka koja se kreće kroz ovaj svijet. Zašto ne biti neko ko će iza sebe ostaviti trag, nešto promijeniti na bolje i ostati upamćen?

11. Želiš biti sposobna individua koja kritički razmišlja, spremna je na nove izazove i želi praviti velike promjene…

Samim članstvom u ONAuBiH-u daješ do znanja da ti nije svejedno, da si spreman na velike stvari i da želiš graditi bolju budućnost za sve državljane svoje domovine. Pored toga, nisi osoba koja samo priča u prazno, nego stvarno radi nešto korisno i ide prema cilju zajedno s ostalim ljudima koji imaju istu viziju. Upoznavajući nove ljude i usvajajući nova znanja i iskustva ćeš širit svoje vidike, naučiti gledati izvan okvira kutije i kritički razmišljati. Također, bit ćeš pokretač velikih stvari i graditi bolji medijski prostor u Bosni i Hercegovini!

Budi promjena koju želiš da vidiš. Budi mala varnica koja će izazvati vatru i lavinu promjena.

Jer biti dio ONAuBiH-a ne znači samo volontirati, nego biti dio jedne velike porodice, imati saznanje da ste sposobni, značajni, da je vaše mišljenje bitno i da možete uraditi velike stvari uz samo mali podsticaj i ogromnu podršku ostalih članova.

Jer kada si ti dio nje, ONA je dio tebe!

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Uslovi rada u trafikama: Znala sam se vratiti s kraja ulice kako bih otišla u toalet!
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
More Stories
Mali biznisi studentica – način dodatne zarade i usavršavanja vještina