10 tekstova koji su obilježili 2018. godinu na Karikama!

Eto ga, još jedna godina online magazina Karike je iza nas. U proteklih 365 dana objavili smo 162 teksta od kojih smo na svaki jako ponosni.

Tko nas je pratio od samih početaka u februaru 2017. godine sigurno je primijetio da se broj objava u ovoj godini prepolovio, ali isto tako su nam se izbori tema i kvaliteta tekstova zasigurno dvostruko poboljšali. Članke koje ste najviše otvarali u godini na izmaku možete pronaći na našem Facebooku, objavljivali smo ih svake nedjelje u mjesecu decembru.

Ono što smo ovdje na stranici željeli podijeliti s vama su najdraži tekstovi dopisništva i redakcije iz 2018.

Kao i prethodne godine, redakcija je zamolila dopisnike/ce da izdvoje po tri njima najdraža i najkvalitetnija članka. Kako je bilo veoma teško svesti našu godinu na svega deset najboljih tekstova, prvo ćemo krenuti s tri posebna spomena. Tekstovi Najmlađi načelnik u BiH: Zov zavičaja je pobijedio (Sanja Stevanović), Gori vatra na Palama (Milan Ilić) i Pogledajte kako izgleda život mlade poljoprivrednice Ene Zolić (Mehmed Mahmutović) nisu u naših top 10, ali svakako zaslužuju još jedno čitanje jer donose stvari iz drugačijeg ugla! Da ne dužimo više, ovo je lista deset najdražih tekstova našeg dopisništva.

Nikolina Deletić: Šta sam sve shvatila zahvaljujući „Pravdi za Davida“?

Kada smo krajem augusta/početkom septembra prošle godine dobili e-mail s prvim tekstom Nikoline Deletić svi u redakciji smo ostali u šoku. Njen osobni blogerski pristup temama, njena iskrenost i njena želja da djeluje i svojim tekstovima pravi promjenu u svojoj okolini duboko su nam se urezali u sjećanje. Stoga nije ni čudo da su njene kolege i kolegice ove godine prepoznale kvalitetu njenog teksta Šta sam sve shvatila zahvaljujući „Pravdi za Davida“? te najviše glasali za njega.

Ovo je jedan od onih tekstova koji „otvaraju oči“ i koji je bio potreban jednom omladinskom mediju. Naša Nina uspjela je da se uhvati u koštac s ozbiljnom temom i da je iznese kako valja, bez uljepšavanja. Probleme imamo, moramo ih spoznati i moramo sami ustati i mijenjati život na bolje!

Edina Čović: Vodič za pokrivene

Svi na Karikama smo već navikli da naša Edina Čović ne piše mnogo, ali kada od nje dobijemo tekst, jedna stvar je sigurna, o tom tekstu se jako dugo i jako lijepo priča! Mada je u užem izboru naših najdražih tekstova ove godine se našao njen rad A đe babo?, ipak favorit dopisništva bio je Vodič za pokrivene.

Tekst govori o stereotipu koje društvo ima prema ženama koje nose hidžab i o patrijarhalnom pokušaju njihove marginalizacije osuđujući ih kao konzervativne i društveno zaostale osobe. Edina uspijeva pristupiti ovoj temi iz snažne feminističke pozicije istovremeno propagirajući liberalne ideje te uplićući humor kojim pokazuje koliko je kvazi moderno BH društvo ustvari konzervativno u svojoj srži.

Renata Glavinka: Političarke u BiH – kandidatkinje ili marionete?

Ove godine našem dopisništvu pridružila se nekolicina novih članova, među kojima je i Renata Glavinka. Užasno smo ponosni što se Renata pridružila našem magazinu ove godine i pisala o temama kojima se prije nismo bavili.

Tako, recimo u jeku predizborne kampanje bili smo svjedoci raznih maloumnih reklama i disanja za vratom od strane partija koje su nastojale da nam „uvale“ promo materijal na sve načine. Pa tako je bio primjer i „lista koja blista“ na kojoj su samo žene koje se smješkaju. Čak je i spisateljica Tanja Stupar Trifunović u intervjuu za Oslobođenje iznijela činjenicu da su političarke „trbuhozborci svojih muških kolega“. Političarke u BiH – kandidatkinje ili marionete, tekst naše Renate obilovao je statistikama i konciznim argumentima, crno na bijelo, pa se tako našao na listi naših najdražih tekstova ove godine.

Faris Begović: Pismo domovini

Još jedna pridošlica magazinu na koju smo jako ponosni je naš Mostarac Faris Begović. Svojim aktivističkim tekstovima na Karikama, ponovno je probudio duh našeg slogana iz printanih dana „Magazin na aktivistički pogon“. Na listi najdražih tekstova prema izboru dopisništva našlo se njegovo Pismo domovini. Naš Faris Begović pisao je Bosni i Hercegovini, zemlji koju svi kude i iz koje svi bježe, iskreno i emotivno. U svome tekstu pokazao je šta mladi zaista misle o ovoj zemlji, ali se sramote o tome otvoreno govoriti.

Anonimno: Zašto on plače

Sjećamo se dana kada smo dobili prvi tekst za koji nas je autor/ica molio/la da ide anonimno. Do tad nepojmljiva stvar, držali smo to nepisano pravilo da svi tekstovi moraju imati autora/icu. Kada smo krenuli čitati tekst Zašto on plače uskoro nam je postalo jasno da za neke tekstove vrijedi napraviti iznimku. Tekst o dečku koji je postao svjestan svoje seksualnosti veoma mlad, priča o njegovom strahu od konzervativne okoline i njegov bijeg tamo negdje daleko u liberalni bijeli svijet jedan je od momenata koji ćemo dugo pamtiti na Karikama.

Anonimno: Posjetili smo kafiće u kojima stavljaju drogu u piće

Sretna okolnost da smo početkom godine napravili iznimku za anonimni LGBT tekst jer svega nekoliko mjeseci poslije netko je poželio anonimno nam ispričati svoja iskustva s ilegalnim narkoticima i kako je danas postalo lako doći do njih za poprilično sitan novac. Izvještavanje u stilu Hunter S. Thompsonovog djela “Strah i prezir” ovog puta smješteno u lokalnu BH sredinu, autor nas upoznaje s cijenama i deistima droga na našem tržištu.

Merima Zavitan: Uslovi rada u trafikama

Kakva bi to bila lista na Karikama da u njoj nema naše Merime Zavitan? Ove godine Merima nam je izvještavala o pčelarstvu, uvjetima rada u kladionicama, call centrima i naposljetku trafikama u tekstu koji je ujedno i najčitaniji ovogodišnji rad na magazinu!

Nataša Lazukić: Intervju o knjizi #ŽeneBiH

Cijeli projekt #ZeneBiH je veoma značajna stvar za naše društvo jer ih ima toliko talentiranih osoba koje na njemu rade. Svakako tu je i samo pitanje koliko poznajemo značajne žene u historiji naše domovine. Naša Nataša je među prvima uočila značaj ovog projekta i odlučila se uraditi intervju s autoricama. Nadamo se da će knjige uskoro osvanuti u školama te da ćemo od Nataše dobiti još mnogo ovako zanimljivih i značajnih priča koje zaslužuju medijsku pozornost.

Arman Fatić: Bošnjački studenti na strani ideologije Vojislava Šešelja

Postoji jedna stvar koja je sigurna kod našeg Armana. Nikad se ne zna šta je sljedeće što će pisati. Ove godine završio je svoj serijal „Emigrantski sevdah“, zaživio ideju „Književnog četvrtka“ (zajedno s novim kolegom Adnanom Bajrovićem) na Karikama a njegov tekst Bošnjački studenti na strani ideologije Vojislava Šešelja našao se na listi najdražih tekstova dopisništva. Direktno, bez okolišanja, cenzure i slično, Arman svojim tekstom govori svojim kolegama i kolegicama na FF UNSA da su budale zaslijepljene ideologijama, a nisu ni svjesni koliko toga zajedničkog imaju s najgorim fašistima i šovinistima koje i sami mrze.

Vanja Šunjić: BS te laže

U školama, na fakultetima, na poslu, ulici, gdje god se okrenemo neko je tu da nam kaže „Ne talasaj“. To ne talasaj je postala neka društvena norma. Postalo je najbolje šutjeti, ne iznositi svoje mišljenje, prikloniti se većinskom mentalitetu. Tekst zbog kojeg smo doživjeli prvi veliki napad nacionalista na naše društvene mreže BS te laže našao se u nama najdražim tekstovima.

Naša Vanja (još jedna pozitivna pridošlica od koje želimo čitati mnogo više tekstova) se usudila i „talasala“. Otvoreno je pisala o grupi Beogradski Sindikat i njihovom izljevu nacionalizma u pjesmi koju su objavili, a potom sami pokušali prikriti sa svog YouTube kanala.

Ovdje završava naša lista.

U narednoj godini planiramo imati više hrabrosti, još više talasati, pisati s još više aktivističkog žara, predstavljati teme i probleme o kojima se u našem društvu šuti i naravno očekujemo podršku od vas, naših čitatelja!

Šaljite nam vaše prijedloge za tekstove, šaljite nam svoje tekstove, jer svako od nas je jedna Karika ka boljem sutra!

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Haruna Bandić, bh. booktuberka: Književnost je intrigantna, mijenja nas iznutra, iznova
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
More Stories
Moja priča dublja je od najdubljeg mora, ljubav mi je šarenija od najšarenijeg leptira